Hva har mennesker, fugler og hvaler til felles? De får alle opplevelser av musikk.
Fugler og hvaler bruker musikken på samme måten som menneskene. De bruker lignende teknikker som rytme, intervaller, behagelige toner og varighet av sangen. Ifølge forskere fra Academy of Science i Washington, har musikk eksistert lenge før mennesket. Dette kan forklare hvorfor vi finner så mye mening og følelser i musikk uten å riktig vite hvorfor.
Musikk – en viktig del av hverdagen til veldig mange
Musikk er en viktig og integrert del av hverdagen til svært mange mennesker. Allerede i mors mage har det vist seg at fosteret påvirkes av musikk utenfra, og spedbarn er svært mottakelige for harmonier, toner og rytmer.
Konserter og andre musikkopplevelser
Musikkopplevelser som konserter, å lytte til CD-plater, LP-plater, radio eller mp3-spillere er en vanlig måte å nyte musikk på, og dette har også, som de fleste vet, blitt en milliardindustri. Musikk som underholdning er den vanligste formen for musikkopplevelser, spesielt her i vesten. Musikk spiller også seremonielle og religiøse roller, og benyttes også til terapeutiske formål. Musikk er svært tett knyttet opp mot fremføringen og således musikeren/musikerne som spiller musikken.
Man kan dele inn musikken i ulike roller og kategorier som disse:
- Kunstmusikk: Eksempler på dette er klassisk musikk, klassisk jazz, eksperimentell musikk
- Underholdningsmusikk: Rock, Pop, Soul, Elektronika
- Funksjonell musikk: Militærmusikk, musikk til religiøse seremonier, musikk til ritualer, sakral musikk, profan musikk
Festivaler
Nå er sommeren snart i emning, og det betyr én ting: Festivaler! Festivaler er en ypperlig måte å få med seg en god dose deilig musikk på. På festivalene møter man dessuten en hel bråte andre musikkinteresserte og man har en felles arena og et ypperlig utgangspunkt for å bli bedre kjent. Helt siden Woodstocks glade hippiefestival, har mennesker strømmet til fra fjernt og nært for å oppleve en eller flere av Norges flotte festivaler. Med god musikk, kald øl og et og annet solglimt er det duket for stemning.
Slik påvirker musikken følelsene våre
Det er mange grunner til at musikk vekker sterke følelser i oss. Den aller mest åpenbare er, ifølge psykologspesialister, at den trykker på mange knapper på én gang. Musikk utløser en rekke begivenheter i hjernen som bearbeides og gir assosiasjoner både emosjonelt og kroppslig. Dette er aktiviteten av dypere strukturer i hjernen som vi vanligvis ikke når eller tenker bevisst på. Det finnes mye mer i livene våre enn det vi kjenner til på et bevisst plan. Musikkopplevelser er en mulighet til transendens og opplevelser utover det vanlige.
Det finnes en teori i musikkpsykologien om at det er emosjonell smitte som utløser følelser når vi hører på musikk. Når vi lytter til musikk, kan dette minne om en følelse som smitter over på oss. Det dukker også opp minner som er knyttet til hver enkelt melodi, og man kan kjenne det kroppslig på en måte som gjør at det nesten føles som om at tiden skrus tilbake. Uavhengig av kultur, alder, etnisitet og erfaring, er musikkopplevelser noe som vi har lett for å bli beveget og stimulert av.